Nov 16 2006

Oslo I

Objavil Šedi 16.11.2006 pod miks

Oslo. Mesto me je pricakalo v megli. Ceski pilot je namignil, da je vidljivost 40 metrov in temperatura 1 st. Zakaj to pocnejo? Kot da bi se v naprej opravicevali, ce bi slo kaj zares narobe.

Mejni policist me vprasa, ali govorim anglesko. Pravi, da sem se spremenil od takrat, ko so me slikali za potni list. Pojasnim mu, da ne nosim vec ocal.

Prenocisce, ki so mi ga prijazno razervirali je v blizini psihiatricne klinike. Blizu moje sobe sta dve kapeli. Mislim, da je bila stavba, v kateri spim, nekoc samostan sester usmiljenk, ali pa je to se vedno, pa nekaj sob oddajajo gostom.

Na stenah je polno slik. Vse skupinske, vse neznosno urejene. Na njih so isti obrazi. V sredini sedi sestra, ki od leta 55 do leta 64 izgleda popolnoma enako. leta 65 nosi ocala, leta 66 pa je na sliki ni vec.

Ne vem, zakaj se me take stvari zadnje case tako dotaknejo.

Soba je licno urejena. Polna je starinskega pohistva, postelja je mehka, pokriva jo pernica. Kopalnica je izredno spartanskega izgleda, vendar pa ima talno gretje. Z drugimi besedami: kot bi se znasel v remakeu filma “Fanny och Alexander”.

To okolje mi je vsec.

Ti ljudje so mi vsec.

Kot da bi bili udomaceni. Kot da bi nekoc prisel ta strogi protestant, in podivjanim vikingom vcepil obcutek krivde, jih naredil urejene, mirne in tihe ubogljivce, ki se jim sem ter tja zasvetijo oci in naredijo kaj zelo divjaskega.

Ta umetnost mi je vsec.

Narodna galerija nima vstopnine. Z zidov krici Edvard Munch. Verjetno je bil obseden s smrtjo. Pa ne samo on. V stalni zbirki je kar nekaj slik z motiviko umirajocih in bolnih ljudi. Predvsem otrok. Pa krajina! Fjordi in gore in zivina in bosonogi pastirji. V teatru dajejo Heddo Gabler, pa Hamleta, ki enkrat zgleda nepretenciozno nordijski, in ko razmišlja o Joriku, lobanje ne drzi v roki, ampak mu ta pociva na kolenu…

Preprosto.

Lepo.

TIHO.

  • Share/Bookmark

3 odzivov
3 odgovorov v “Oslo I”

  1. Radvanjec  Radvanjec - 16.11.2006 11:48

    Navduseno sem prebral tvoj post. Porodili so se mi vsi spomini na prezivet cas tam gori izpred nekaj mesecev. THX

  2.   sash - 16.11.2006 16:41

    misko moj dovolim ti it tja gor samo dokler ne pridem nazaj iz londona,jasno?!

  3.   opica - 16.11.2006 19:32

    jaz pa mislim, da miško mora iti v oslo in mi k njemu na obisk.