Mar 02 2007

O slovenski razonodi ali Kriza entertainment establishmenta

Objavil Šedi 2.03.2007 pod miks

Prav vesel sem bil Miše v Žmavcu. Gospa je vedno trdila, da sem “manirlih”, in lagal bi, če bi trdil, da mi to ne laska. Z Barbaro sta sedeli in klepetali o tem, kdaj bom spet kaj posnel. Moral sem jima pojasniti, kot že mnogim pred tem, da sem prestar za afnarije pred televizijskimi kamerami in radijskimi mikrofoni.

Slabo mi postane ob spominih na vprašanja, kakršno je: “Kdo je… Mitja?”.

Napade me anksioznost, ko gledam puhloglave joškarce, ki prodajajo cenene dvoumnosti (beri: dvo-ne-umnosti), kakršna je odločenost, da ne gredo na kolena, ali brizgajoče cisterne.

Obrv mi začne trzati, ko mi Mirna (Cat-piss) Reynolds poje o svoji beli muci (sicer umotvor Domna Kumra, umetnika, ki rad prigovarja ljudem, naj (mu?) sedejo na banano)

Dovolj mi je second-hand-embarrassmenta ko gledam ostarele pubertetnike, ki pri šestdesetih pojejo o tem, kako so skadil joint, in ker jim je lepo dišala trava, so se spozabili z neko deklino, po možnosti imenovano Anita.
Iskreno povedano me je, če v nedeljo zvečer po pomoti preklopim na TV Slovenija 1, strah za Maria. Strah me je, da bo človeka dobesedno razneslo pred kamero. Če je normalna stopnja entuziazma za odraslega moškega (po priporočilih WHO) npr. 11,3, je njegov nekje okrog 234! Tipu izstopajo žilice na senceh od navdušenja nad tem, da je na televiziji, in da nam bo zdaj predstavil svojega gosta in gostjo. Spraševal ju bo neumnosti, kakršne so najljubša jed, barva las prve ljubezni in ime kuharice v vrtcu.

Če povzamem: najbolje se prodajajo najbolj površinske kreacije. Slovenski človek ima najraje fasado, in ne prenaša dobro, če ga kdo bremeni s čim globjim.

No… In če rečem, da je to dežurni razlog, da ne delam več muzike, nisem povedal vsega. Ne gre samo zato, da mi je nadvse trapasto poslušati Nušo Derendo, ko razlaga, kako kuha krompir. Dejstvo pa je, da je to precej ne-stimulirajoče.

“Ampak, tako je , ker taki, kot si ti, nič ne naredijo…”, pravi Miša.

… In me postavi ob zid.

 • Share/Bookmark

24 odzivov
24 odgovorov v “O slovenski razonodi ali Kriza entertainment establishmenta”

 1. Marko Crnkovič  Marko Crnkovič - 2.03.2007 13:39

  A če se kdo vpraša, kdo je ta Mitja, ki tako dobro piše, ti tudi postane slabo?

 2.   sedi - 2.03.2007 13:51

  Nikakor, Marko. V primeru tako postavljenega vprašanja se z vso bitjo predam nečimrnosti!

 3. Marko Crnkovič  Marko Crnkovič - 2.03.2007 13:54

  Skratka?

 4. roza  roza - 2.03.2007 14:07

  marko, ko boš naslednjič v žmavcu malo poglej okoli sebe… ne da se ga zgrešit in gotovo bo tam :)

  In Šedi, Miša ima prav…

 5. had  had - 2.03.2007 14:13

  kaj pa tisti, ki ne bomo v zmavcu :) in bi vseeno radi vedeli, kdo pise s srcem!

 6.   sedi - 2.03.2007 14:19

  Pri pisanju vztrajam, ker me zadovoljuje. Sam dobro veš, da vsak bloger nestrpno pričakuje komentarje.
  Komentar je blogerju, kar je igralcu reakcija publike: lahko je “standing ovation”, lahko je aplavz različnih intenzitet, lahko je “boo-anje”. Najbolj strašljiva pa je seveda tišina, ker ne pokaže vtisa.
  V tem postu hočem govoriti predvsem o problemu vsebine in ljudske reakcije nanjo. Če namreč greva v tem diskurzu dovolj daleč, prideva do zaključka, da je slovenska reaktivnost OTOPELA. Takšna pa je zato, ker je publiki snov predstavljena na tak način, da ne omogoča kritičnosti: Vse je dobro in čudovito! Poglejte nas, kako smo srečni!

 7. had  had - 2.03.2007 14:31

  problem pri veliki kolicini blogov je ravno to, da je tezko lociti dobro od slabega.. tezko je najti nekoga, ki razmislja podobno kot ti in ki zna to tudi preliti na ekran.. prevec je vsega in vedno premalo casa..

  ljudska reakcija v sloveniji? ali se sploh obstaja.. slovenci itak poberejo vse, pa naj bo slabo ali dobro in vzamejo za svoje.. tako kot si napisal.. otopelost, pomanjkanje kriticnosti in pa predvsem ozkost slovencev so dejavniki, ki se jih ljudje ne zavedajo.. ko pa jih opozoris na to, pa to jemljejo kot napad na njihovo integriteto..

  manjka osvescanje ljudi, da se bodo koncno prebudili in zaceli razmisljati o stvareh, namesto da bodo samo opazovali zivljenje, ki gre mimo njih.. in na zgornjih primerih je to zelo dobro ponazorjeno..

 8.   uroš - 2.03.2007 20:29

  Saj ne vem če je drugje kaj drugače.
  Dober primer se mi zdi predvolilna predsedniška debata v ZDA l. 1960, Nixon vs. Kennedy. Mislim da je bila to prva v zgodovini televizije in je zelo vplivala na javno mnenje v prid Kennedyju. Kot enega ključnih faktorjev za uspeh navajajo izgled kandidatov. Nixon je bil takrat menda bolan in bled. Kennedy pa je imel “zdrav”, zagorel videz. Ironično je, da je bil takšen zaradi Addisonove bolezni.

  Saj ne da mu nebi privoščil … :)

 9.   urša - 3.03.2007 17:32

  Si že pomislil, da je neodzivnost lahko tudi posledica dejstva, da je post spisan tako izvrstno, da bi vsak komentar zvenel banalno? Ko ni kaj dodati, sem vsaj jaz, raje tiho. Uživam v prebranem in v notranjem monologu, h kateremu me spodbudijo tvoje misli.

  p.s. dolgo te nismo brali…Lepo da si nazaj!

 10.   urša - 3.03.2007 17:35

  in JA…Miša je imela RES prav!!

 11.   HST - 4.03.2007 16:07

  Šedi,
  čeprav se s Crnkovićem v glavnem prej ne strinjam, kot se strinjam, se mu tokrat pridružujem. Premierno sem te prečitala … Blog je zupa, edino malo več prispevkov bi lahko spisal. Veseli me tudi, da si uspešno premagal “tranzicijsko obdobje”, o katerem sva večkrat govorila. Ali se tako le zdi?

  Pa še to:

  daj povej Crnkoviću, kako ti je ime, ker je bil v petek 2x v Žmavcu … in ti si bil tut. In on ne ve … ;)

  LP
  A.

 12.   opica - 4.03.2007 18:13

  Ne razumem, kaj ti ljudje mislijo, da se jim bo zgodilo potem, ko bodo enkrat slavni? Je svet kaj drugačen, ko te prepoznajo na ulici? So slovenske VIP zabave vredne tega grebatorstva? Kolikor vem se s honorarji ne da niti priti čez mesec? Kaj jih žene? To je strašno naporno! Pejmo raje na kofe v Žmauca.

 13.   sedi - 5.03.2007 00:45

  Matr, ful let sem hodu u šolo in se učil o živalih in takih stvareh, pa si nikol nisem mislu, da bom reku sledeče:
  Draga opica, ful se strinjam s tabo.

  Kar se pa tiče HST (oziroma A) ti pa morm povedat, da sem se dons ukvarjal glih s to anonimnostjo v blogosferi. Mislm, zdej loh seveda nardimo iz tega cel kostumski spektakel, pa se Šedi predstavi Crnkoviču in potem onadva spijeta to protokolarno kavo in počebljata o svetu in sploh o vsem. Lahko pa pustimo stvarem čas. In se te stvari zgodijo tako, kot bi se morale: spontano in o pravem času.

 14.   Dinozaver - 5.03.2007 10:17

  “Končno pade dež in pokrije vse…”, ali kako že? Spomin peša. Saj ti je bilo že takrat jasno, da tako mora biti. Svetujem, da daš lepo mir in se ne greš kazat v krasni novi svet enakih meril. In merila danes so joške, škandalčki in število objav v serioznih trač publikacijah. In nimaš šans. Zato ne nasedaj dobromislečim provokatorkam.

 15. had  had - 5.03.2007 10:25

  @opica: odvisno od nivoja dojemanja vsakega posameznika.. nekateri bi dali vse, da bi bili na vip zabavah, da bi bili v medijih, da bi jih fotografirali..
  drugim pa so te stvari povsem nepotreben balast..

  smesno pri vsem tem je pa ravno vprasanje, kdo je v sloveniji sploh zvezda? jih sploh imamo? ali imamo samo znane ljudi?

 16.   sedi - 5.03.2007 12:01

  Ojej, z dinozavrom se tudi strinjam… Kaj se dogaja z mano?
  Je pa tko, Dino, da se ti te reči pogosto ne dajo miru. Najraje bi videl, da bi se lahko vsedel v temen kot in čakal, da mine napad. Samo na žalost ni vedno tako preprosto.

  Kul point, Had.

 17.   abbess - 7.03.2007 13:55

  Ugovarjam generalizaciji slovenskega človeka. Mislim celo, da kritična masa skoraj že obstaja; in da le še malo dremlje, ker je ipak fino in najlažje.
  Morda pa poseže višja sila in M/…/u v nedeljo zares popokajo žilice :)

 18. had  had - 7.03.2007 13:58

  @abbess: delno se strinjam.. ampak ce gledam iz logicnega stalisca, da nas je 2mio in da smo si precej podobni, se mi podre drugacen koncept :)

  ce je kriticna masa ze “pripravljena”, potem gremo v “napad” :)

 19.   abbess - 7.03.2007 14:54

  Eh, napadajo nas Mirne, Domni in Marii, … ker jih sicer ne bi opazili. Kritična masa pa se, ko je 1x dosežena, obnaša kot kotaleča se snežna kepica.
  Precej podobni pa smo si zato, ker /in dokler/ nas ne poznaš.

 20.   opica - 7.03.2007 15:39

  kritična masa = silent majority

 21.   sedi - 7.03.2007 18:42

  Tudi jaz se delno strinjam z abbessom. Vendar pa imamo takoj problem z definicijo kritične mase. Če je speča, pač ne moremo govoriti o kritičnosti te mase. Je zgolj manjšina. Dovolj majhna, da ne prizadene rezultatov preverjanja gledanosti oddaj, o katerih govorim. Nikakor pa nočem generalizirati. Sem kljub vsemu optimist.

 22.   abbess - 7.03.2007 20:13

  Kritična masa se definira s točko, ko se stvari začnejo premikati. Sprva jasno počasi. In vsekakor gre za manjšino. Optimistično. :)

 23.   Petra - 7.03.2007 22:59

  ZELO, ZELO sem vesela, ko berem, da glasbenik v tebi vendarle se ni umrl. Joj, kako bi bilo krasno, če bi se spet zbudil in globoko vdihnil pomladanski zrak… Če pa vseeno še rabi čas in nove izgovore – bomo razumeli in potrpežljivo čakali…

 24.   tanida - 17.04.2007 03:00

  verjamem, da se tebi ne da zajebat s to sceno, ampak scena je prav zato taka, ker se drugim zelo da. Ko je bila Miša urednica vsega tega šita na nacionalki ni bilo.In je v Trenjih tudi zelo jasno povedala svoje mnenje.Oni naj le pojejo na veselicah, ne pa na državni Tv. Ja, Mitja, te štekam, ampak,…jebiga, ti že veš.