Mar 22 2007

Zen in kontinuiteta

Objavil Šedi 22.03.2007 pod miks

Ponovno sem začel trenirat. Obujam spomine na bolečine po prvih treningih karateja pred leti, ko so me na smrt bolele mišice za katere se mi do tedaj še sanjalo ni, da jih imam. Znoj je tekel v potokih, telo se je treslo, razum se je spraševal, kaj mi je tega treba. Danes je drugače samo to, da je telo že imelo izkušnjo z nenaravnimi gibi in ga razum priganja, naj se jih čimprej spomni. Kot bi se prebudil iz kome in si nadvse zaželel vožnje z biciklom po gozdni poti, prepredeni s koreninami.

The spirit is willing but the flesh is freakin’ stupid.

Oglasi se stara prijateljica Samokritika: Seveda sem tako štorast, če pa tri leta nisem treniral, ker sem bil prelen, da bi si v Vancouvru našel dojo in se šel razmigat. No, in potem na netu najdem čudovito zgodbico o profesorju primerjalne religije in Zen mojstru:

Profesor se najavi na obisk pri Zen mojstru, da bi poklepetal o Zenu, čeprav je prepričan, da o svetovnih religijah ve precej, in da ga mojster le težko lahko nauči veliko več. Ko se srečata, mu mojster v skodelico toči čaj. Natoči mu do vrha, pa se ne ustavi. Čaj teče čez rob skodelice in se razliva po mizi in po tleh. Profesor ga zmedeno gleda in mu ni nič jasno. Ko končno protestira in opozori mojstra, da poliva čaj, mu ta razloži, da je kakor polna skodelica. Ne glede na to, koliko čaja se zlije, ga v skodelici ne bo ostalo nič več.

Potem me prešine, da ljudje potrebujemo pavze. Potrebujemo čas, da zaužijemo čaj, ki se nam je natočil v skodelico, da bi si lahko natočili svežega. Izgleda, da nam možgani res delujejo kot kompjuterji. Najprej grejo stvari v RAM, potem se pa vse presortira in shrani na HD. Sošolka na faksu je rada poudarjala pomembnost spanja pred izpiti. Ona je to imenovala “prepisovanje”, jaz pa to vidim kot sortiranje fileov.

Kot se izkaže, je Zen malce drugačen, kot sem si ga predstavljal doslej. Če vse življenje skrbim za neko drevo, grabim pesek v kamnitem vrtu, popravljam motorje, štrikam zokne ali pišem haiku, to ne pomeni, da moram to početi v neki meniški predanosti in kontinuiteti. Ne samo, da si lahko odpočijem, celo moram si vzeti čas in presnoviti.

Potem se je pa treba vrniti.

 • Share/Bookmark

8 odzivov
8 odgovorov v “Zen in kontinuiteta”

 1.   uros - 22.03.2007 22:24

  Po temle sem se odločil da lahko še par dni hiberniram. :)

 2.   sedi - 23.03.2007 00:48

  Potem se je pa treba vrniti.

 3.   urbanapodgana - 26.03.2007 22:52

  Predlagam eno trim eksmedicijo na kakšen manjši kucelj (za začetek). Jaz tudi škripljem.

 4. Mr. Mojo  Mr. Mojo - 27.03.2007 22:40

  Sedi, prav fajn blog :) Zadnje case kar iščem izgovore, da se vrnem. Morda ni naključje…

 5.   kinky tone - 29.03.2007 19:30

  Ali pa je problem z bolečino v tem, da nisi uporabil SILE.

 6.   sedi - 30.03.2007 09:03

  Ampak Sila je močna z mano…

 7.   kinky tone - 30.03.2007 18:42

  Potem je pa vse v redu in so bolečine le začasne.

 8.   khakha - 31.03.2007 09:46

  Obozujem musklfibr; vsakokrat ko se malo zravnam al pa napnem misice, se mi zdi kot da sm pravkar ustal iz sna.