Apr 13 2007

Globalizacija uličnega razvedrila

Objavil Šedi 13.04.2007 pod miks

Začelo se je pred nekaj tedni, ko sem se s kolesom izgubil na Gotski, iščoč izhod izmed rezidenčnih sivih velikank. Takrat sem prvič pri nas opazil romski harmonikaški tandem, dekle in fanta, verjetno moža in ženo, ki sta stala na parkirišču in z izjemno nezinteresiranim izrazom na obrazih čakala na vbogajme. On je igral, ona pa je, s plastičnim lončkom v roki, o nečem razmišljala, pa se pri tem ni posebno trudila.

Od takrat so ulice Ljubljane preplavile desetine teh virtuozov in virtuozinj, postavljeni so na najbolj strateških točkah po vsem mestu (tudi na Fužinah), preigravajo neke etude na harmonikah, izdelanih v Causescujevih casih in se smehljajo mimoidočim, ki jim v Tupperware mečejo denar. Nina pravi, da so: “Bulgari. … al Romuni – v glavnem uni, k so bolj revni”.

Ta ulična zabava je napadla to malo mesto v takih razsežnostih, da sem prepričan, da bo letos to eden izmed turističnih hitov v Ljubljani. Kar slišim že tujce, kako mi razlagajo, da so bili v Ljubljani in kako čudovito mesto je to in kako ljubke harmonikašice da imamo. Potem se bom nekajkrat trudil razložiti, kako so mi ti glasbeniki vsaj takšna novost in turistična znamenitost, kot njim, a bom slej ali prej odnehal, ker tako ali tako nima smisla. V bistvu mi je popolnoma vseeno če nek Američan trobezlja naokoli, da nam na Slovaškem po cestah igrajo harmonike ubogi cigančki, in koliko denarja je vrgel vanje.

Bolj zanimiv pa mi je drugi aspekt tega fenomena. Predstavljajte si, da ste prodajalka v trafiki na prešernovem trgu, in se vam pred okencem cel ljubi dan smehlja ta deklica, ki jo zjutraj z Mercedesom pripelje neka zavaljena pošast z zlatimi zobmi, in jo odpelje šele zvečer. V tem času pa vam ta drobižek dvestošestinpetdesetkrat odigra eno in isto melodijo… Jaz bi imel s tem, milo rečeno, velik problem.

Ali kdo ve, ali je to franšizno ulično razvedrilo še ena urbana nadloga, ki pač pride v mesto pa gre naprej ali je to nekaj, kar ostane za vedno?

 • Share/Bookmark

6 odzivov
6 odgovorov v “Globalizacija uličnega razvedrila”

 1.   candy - 13.04.2007 13:02

  Ob petkih pride en model med trnovske bloke. Najprej sem mislila, da je prišel kakšni deklici podoknico zaigrat, potem mi je pa potegnil, ko je par folka kar iz balkona kovance metu. Neverjetno!

  Mislim pa, da so muzičari, ob trenutni politični klimi v Sloveniji, ki je vse prej kot razpoložena za ciganske žalostinke, samo v tranzitu.

 2.   sedi - 13.04.2007 16:08

  Upam, da je res minljivo. Sam če jim folk meče denar z balkonov, jim pač ne bo v interesu zapustit to mesto.

 3.   Dinozaver - 13.04.2007 21:03

  Moja izkušnja s temile je bridka. Romun je v Knafljevem najprej grozil, da bo (vključno s harmoniko) strmoglavil v mojo šalco čaja, medtem, ko je provociral s prstolomnimi pasažami. To je trajalo kakih 30 sekund. Potem, ko je bil izplačan v znesku 1 evra, pa je v popolni tišini izginil. In potem ni bilo za tisti evro več nobene muzike sploh! Lopovi! Ne plačujem 1 evra sredi sobotnega ljubljanskega dopoldneva, da bi slišal 4′33″…

 4.   urbanapodgana - 13.04.2007 22:52

  Romunija mora imeti blazno dobre glasbene šole, da ima toliko mladih virtuozov.

  P.s.: Ne omenjaj vnemar mojega imena.

 5.   irenca - 24.04.2007 07:28

  Dober si bil v Ortu, ful, ful, ful.

 6.   sedi - 24.04.2007 09:28

  Hvala, Irenca. Tut js sem se FUL dobr počutu.