Apr 30 2007

Tudi zvezde žicajo za pir

Objavil Šedi 30.04.2007 pod miks

Koncert je bil super. Nepopoln. Organski. Gosti smo bli Mišo, kitarist, ki zgleda kot Tobey Maguire, Jože, bobnar, in jaz. MojoHandi znajo napolnit Orto bar (to omenjam samo zato, ker ga Šankrocku, na primer, ni uspelo) in “pri-mojat” hud filing.

Vedno znova sem presenečem nad tem, kako sta rock’n'roll in cel ta biznis okol tega, blizu popolni mizeriji. Z nekom sedim v backstageu po mojem nastopu in me hvali in vse, nakar mu povem, da mi je ful hecno to, kako se na odru dobr počutm, pa kako čutm, da se folk odziva in da mi res ratuje, nakar grem ves ponosen in z nabildanim egom po špricer , in me kelner ohladi s hladno prho, češ da je bend že spil svojo kvoto in da si ga moram sam plačat.

Hvala bogu, da sem prerastel slo po tem, da sem oboževan. Včasih bi mi postalo nerodno in bi me mogoče razjezil, danes pa so mi take prigode samo še smešne. No, ker pač nimam cekina, ker sem v furji učenja tekstov na pamet pozabil obiskat bankomat, se obrnem na frende, da naj mi pomagajo iz zagate, kar je pa sploh smešno, ker zdaj pa izgleda še, kakor da bi pred frendi igral enega razvajenega zvezdnika, ki hoče imet v backstageu npr. sklede, polne M&M’s-ov, vseh barv, razen zelenih.

Zakaj mi je to hecno? Zato, ker sem dojel, da ima katera koli estradna dejavnost, naj bo govorjena, gibna, peta ali kombinirana, izvor v cirkusu; dneve in dneve nastopajoči potujejo v razfukanih kočijah malo-da-ne med iztrebki živali, s katerimi delijo usodo, samo za tistih nekaj minut v areni, ko so vse luči uperjene v njih… Pozornost vseh na tribunah je usmerjena vanje. Ljudje jih imajo radi.

Če človek do tega nima distance, ga lahko to zlahka zasužnji. Rad verjamem, da je normalno za človeka v svojih tridesetih, da pride do tega spoznanja.

Poleg tega je tukaj še estetski moment. Simon je oni dan izjavil, da je neokusno gledati ljudi, starejše od 30 let, ki izvajajo kar koli drugega, kot jazz ali klasiko (ali kantavtorje, ki so neokusni ne glede na starost; op. a.). Do neke mere se strinjam saj sem se nenazadnje že obdregnil ob Slavka Ivančiča in njemu podobne (glej post O slovenski razonodi) in tudi zase nikoli nisem trdil, da izgledam na odru dobro. Sem pa pripomnil, da obstajajo izjeme: LEGENDE.

Če za primer vzamemo Joea Cockerja. Tip nikoli ni izgledal kot nek hud sex simbol (čeprav se da pri teh stvareh zelo hitro zmotiti), danes pa je to toliko manj. Roko na srce, Joe danes daje vtis rjovečega ranjenega medveda, ki sicer še vedno pridno izdaja albume, le da se na njih najdejo komadi z naslovi, kakršen je :”I keep forgetting“. Cocker pa zaradi tega ni prav nič manj priljubljen. Nikakor! Po mojem celo velja, da Tom Jones NI edini dedek, ki mu na oder letijo spodnjice in nedrčki.

Kaj nas torej žene razkazovati se in osrečevati publiko? Novincem in takim, kakršen sem jaz, je to nekaj imenitnega. Občutek trenutka v svetlobi, božanski feeling moje akcije in reakcije publike… Pri starcih pa se bojim, da je vzrok bolj praktične narave. Verjetno je to, da pač ne znajo nič drugega. Penzije nimajo, ker so bili vse življenje šašavi, denarja pa tudi ne, ker so ga popili, vbrizgali v žilo ali pa vsesali skozi nos. Ljudje pa jim še vedno mečejo denar, če si pred njimi raztegnejo glasilke.

Hmm, 

Mislim, da sem kar zadovoljen s to državno službo. Vsake toliko časa se pa lahko malo poafnam.

 • Share/Bookmark

7 odzivov
7 odgovorov v “Tudi zvezde žicajo za pir”

 1.   Borut - 30.04.2007 16:44

  ta blog jemljem kot šalo…nič več kot to!

 2.   sedi - 30.04.2007 20:36

  Jah…. prov!

 3.   irenca - 1.05.2007 09:56

  >Zakaj mi je to hecno? Zato, ker sem dojel, da ima katera koli estradna dejavnost, naj bo govorjena, gibna, peta ali kombinirana, izvor v cirkusu; dneve in dneve nastopajoči potujejo v razfukanih kočijah malo-da-ne med iztrebki živali, s katerimi delijo usodo, samo za tistih nekaj minut v areni, ko so vse luči uperjene v njih… Pozornost vseh na tribunah je usmerjena vanje. Ljudje jih imajo radi.

 4.   irenca - 1.05.2007 10:04

  (zbrisalo mi je pol komentarja, damn it :/)

  … Point! Točno tako kot si napisal! In ravno zato v Sloveniji ne moremo imeti estrade, ampak zgolj malo bolj medijsko izpostavljene ljudi, kar pa sploh ni težko, kljub temu, da 1. nimaš več kot dva nevrona v glavi, ki bi imela možnost trka, 2.) kljub temu, da ne znaš (ampak res čisto) ničesar, kar “prodajaš”. V Sloveniji se lahko vsak bebec pojavi na TV in zapolni kako stran v časopisih (poglejmo sam kako Almo, Nino, Damjana, Sandistar – btw od slednjega si prosim prečekiraj blog na blogosu, ne vem al boš umrl od smeha ali od žalosti:)) brez, da bi dejansko tudi kaj naredil.

  In še enkrat – jebeno briljiral si na koncertu, komaj čakam da te slišim spet! ;)

  Lep dan!

  I.

 5.   urbanapodgana - 3.05.2007 18:55

  Veliko škode naredijo predvsem ‘prijatelji’, ki trepljajo te stare kozle (in mlade koze) po hrbtu in jim pihajo na dušo z raznimi floskulami tipa “Stari, ej fula si bil hud”, samo zato, da bi se lahko prisesali na ta potujoči cirkus in žlampali zastonjsko pivo. Ker ne pijem piva lahko iskreno rečem, da si po posnetku sodeč še vedno v dobri formi.

 6.   uroš - 3.05.2007 19:54

  ha ha… dobr

  ampak tisto starcih in odru bo verjetno kar držalo. Se spomnim intervjuja bobnarja Stonesov Ne-vem-kako-mu-je-ime … Ga je novinarka vprašala če uživa v glasbi, ki jo igrajo. Je rekel da ne, sicer bi bil že zdavnaj mrtev. Pure biznis.

 7. [...] ima prav Irenca v enem svojem komentarju na mojo objavo, da v Sloveniji nimamo zvezd, ampak samo medijsko [...]